Deparazitarea externa la pisici – ce opțiuni avem?

Clasament antiparazitare externe psici eficacitatea decide
Distribuie pe:

Deoarece produsele antiparazitare externe ce pot fi folosite la pisici nu sunt puține, o analiză și înțelegere a acestora cât mai bună poate fi de un real ajutor pentru proprietarii de pisici.

 

Înainte de orice discuție referitoare la produsele disponibile pentru deparazitarea externă la pisici, trebuie să cunoaștem și să aplicăm cea mai importantă regulă în acest sens:

Nu folosiți niciodată, dar niciodată, la pisici, antiparazitare externe pentru câini!

Și pentru că orice regulă este bine să aibă și niște explicații, iată care sunt acestea:

 • există antiparazitare pentru câini care conțin substanțe active ce pot determina probleme grave de sănătate pisicilor și chiar moartea acestora – spre exemplu, dar fără a se limita la acestea, Advantix, Frontline Tri-Act.
 • de asemena, excipienții (substanțele inactive din componența medicamentului) din antiparazitarele pentru câini nu sunt întotdeauna și cei găsiți în antiparazitarele pentru pisici, putând provoca reacții adverse acestora din urmă.
 • și nu în ultimul rând, doza de substanță activă dintr-un antiparazitar destinat câinilor, chiar și de talie S sau XS, nu corespunde cu cea din antiparazitarul destinat pisicilor.

Și acum, că am stabilit ce nu avem voie să facem, să vedem și opțiunile disponibile.

Din punct de vedere al formei de prezentare și aplicare, putem folosi:

Vom încerca să stabilim care sunt cele mai bune opțiuni în funcție de câteva caracteristici, și anume:

 • ușurința în administrare
 • perioada de acțiune/aplicare
 • spectrul de acțiune (împotriva căror paraziți actionează)
 • costuri/6 luni de protecție

Iată cum stau lucrurile pentru următorul set de antiparazitare:

Frontline Spot On, Frontline Combo Spot On, Frontline Spray, Fiprex, Fiprex Spray, Fypryst Spot On, Fypryst Combo Spot On, Fypryst spray, Amflee, Pestigon, Advantage, Advocate*, zgarda Foresto și zgarda Bolfo.

*Am introdus în comparație și Advocate pentru pisici pentru acțiunea sa antiparazitară externă, dar nu am luat în calcul la evaluare acțiunea antiparazitară internă.

Editare 06.09.2017

La antiparazitarele externe de mai sus se adauga acum si Bravecto Spot-on pentru pisici.

Aplicand aceleasi metode de evaluare, Bravecto pentru pisici a primit urmatorul punctaj:

 • usurinta in administrare – 9 puncte – am dat un punct in plus fata de celelalte pipete deoarece intervalul de aplicare este de 12 saptamani
 • perioada de actiune – 3 puncte – 1 punct pentru fiecare luna
 • spectrul de actiune – 6 puncte
 • cost/6 luni de protectie – 3 puncte – 200 RON/6 luni
 • TOTAL – 21 puncte

Acest punctaj pozitioneaza Bravecto pipete pentru pisici undeva la mijlocul clasamentului neponderat, in special datorita pretului destul de ridicat.

 • Ușurința în administrare

Usurinta in aplicare a antiparazitarelor externe la pisici

Am acordat:

 • 10 puncte zgărzii Foresto, deoarece aplicarea este foarte ușoară și se face la intervale de timp mai lungi și am depunctat zgarda Bolfo datorită mirosului care poate fi deranjant pentru pisici
 • 8 puncte pipetelor deoarece aplicarea se face tot cu usurință, dar trebuie facută lunar
 • 3 puncte antiparazitarelor sub formă de spray deoarece trebuie aplicate lunar, iar manopera de aplicare nu este de loc simplă, ținând cont de faptul că substanța trebuie aplicată pe tot corpul pisicii prin dispersare cu manușa, iar reacția unei pisici la o astfel de manoperă nu este cea mai placută.

 

 • Perioada de actiune/aplicare

Durata de protectie a antiparazitarelor la pisici

Graficul de mai sus este foarte clar. Am acordat 1 punct pentru fiecare luna de protectie a antiparazitarelor.

 

 •  Spectrul de actiune

spectru_actiuune_antiparazitare_pisici

Am acordat cate 3 puncte pentru actiunea impotriva puricilor, respectiv capuselor si cate 2 puncte pentru actiunea repelenta, respectiv de inhibare a stadiilor intermediare de dezvoltare a parazitilor. Rezultatul este cel din graficul de mai sus.

 

 • Costuri/6 luni de protectie

Costuri protectie 6 luni antiparazitare pisici

Am luat in calcul necesarul pentru deparazitarea unei pisici in greutate de 4 kg pentru o perioada de 6 luni si preturile de vanzare a produselor pe farapurici.ro la data publicarii acestui articol. A primit cel mai mare punctaj antiparazitarul cu cel mai mic cost/6 luni de protectie.

Concluzie:

Daca facem un calcul foarte simplu de adunare a punctelor obtinute de fiecare antiparazitar in parte la fiecare categorie de mai sus obtinem urmatorul grafic:

clasament_finall_antiparazitare_pisici

Trebuie insa sa tinem cont si de ponderea celor 4 categorii in decizia de cumparare. Ca urmare am facut 2 simulari: prima, in care am considerat ca pretul este factorul cel mai important, iar cea de-a doua in care eficacitatea este cea care decide.

Pentru a pondera carcateristicile luate in calcul mai sus, in prima situatie am acordat pretului o pondere de 5, spectrului de actiune 3, usurintei de aplicare 2 si perioadei de actiune 1.

Am obtinut urmatoarele rezultate:

Clasament antiparazitare pisici -pretul decide

In cea de-a doua situatie am acordat o pondere de 5 spectrului de actiune, 3 pretului, 2 usurintei de aplicare si 1 perioadei de actiune. Iata rezultatele:

Clasament antiparazitare externe psici eficacitatea decide

Putem observa cu usurinta ca, pe de o parte, indiferent de factorii pe care i-am analizat sau ponderea de care am tinut cont in evaluare, zgarda Foresto este castigatoare detasata in toate situatiile, iar pe de alta parte, antiparazitarele care ii urmeaza se afla la o distanta mica unul fata de celalalt, top 10 aflandu-se intr-un interval de sub 1 punct.

Daca avem in vedere mai intai pretul, antiparazitarele generice pe baza de fipronil sunt cea de -a doua optiune dupa zgarda Foresto.

Insa daca preferam sa punem pe primul loc eficacitatea antiparazitarelor, Frontline Combo Spot On este alegerea cea mai buna dupa zgarda Foresto, la egaliatate cu Fypryst Combo.

Acum aveti toate datele necesare pentru a putea intelege cat mai bine optiunile de deparazitare externa la pisici, dar nu uitati ca pe langa o alegere informata, sfatul medicului veterinar curant este cea mai buna cale de a alege antiparazitarul cel mai potrivit pentru pisica dumneavoastra.

 

 


Distribuie pe:
februarie 5th, 2016 de