Cum aplicăm corect zgărzile antiparazitare la câini și pisici?

Caine cu zgarda antiparazitara
Distribuie pe:

Efectul zgărzilor antiparazitare este dependent de aplicarea corectă a acestora. Există o serie de factori care influențează capacitatea de actiune a lor și perioada de protectie.

Iată principalele reguli de care trebuie să țineți cont la aplicarea acestui tip de antiparazitare:

  • Zgărzile antiparazitare elimina substantele active cu care sunt impregnate, in mod controlat, pe o periaoda mai lunga de timp. Tinand cont de faptul ca substantele active se disperseaza pe suprafata corpului prin stratul de grasime ce exista in mod natural pe suprafata corpului animalelor, zgarzile trebuie atasate la nivelul gatului, cat mai aproape de piele, fara insa sa provoace strangulare sau disconfort.

 

  • La fel ca și în situatia antiparazitarelor sub formă de pipetă, nu se recomandă spălarea animalelor cu mai puțin de 48 de ore înainte sau mai repede de 48 de ore dupa atasarea zgărzilor antiparazitare

 

  • Ca regula generala, aplicarea zgarzilor se face astfel incat intre zgarda si gatul animalului sa putem introduce degetele. Trebuie avut grija in special la animalele cu blana lunga, la care trebuie dat parul la o parte astfel incat zgarda sa fie plasata langa piele, cum am mentionat mai sus. Surplusul de zgarda ce ramane dupa aplicare, se taie la 3-4 cm de catarama si se indeparteaza.

 

  • In cazul pisicilor, una din temerile proprietarilor atunci cand se pune problema folosirii unei zgarzi antiparazitare, este posibilitatea strangularii animalelor, in cazul in care zgarda se agata de un obiect. Aceasta situatie este rezolvata in cazul zgarzii Foresto pentru pisici si caini mici, prin existenta unor zone de rupere a zgarzii, calculate special pentru astfel de situatii. In situatia in care zgarda se va agata de un obiect, aceasta pur si simplu se va rupe sub greutatea pisicii, si va elibera animalul.

 

  • Pentru a nu diminua durata de actiune a unei zgarzi antiparazitare, acestea nu trebuie spalate. In cel mai rau caz, in situatia in care se murdareste, zgarda poate fi stearsa cu o carpa uscata.

 

  • Tot in cazul pisicilor, verificati daca zgarda antiparazitara este compatibila cu aceasta specie. Daca zgarda este conceputa a fi purtata numai de caini, nu folositi niciodata la pisici!

 

  • Majoritatea zgarzilor nu isi pierd din eficienta in situatia in care animalul este plouat sau face baie ocazional in rauri sau lacuri. Exista o situatie particulara insa, atunci cand proprietarul merge cu cainele la mare de exemplu, unde intrarea cainelui in apa nu mai este o chestiune ocazionala. In aceasta situatie, recomandam scoaterea zgarzii de la gatul animalului pe perioada cat animalul va intra in apa si reatasarea acesteia la plecarea din zona de baie.

 

  • Tot legat de imbaierea animalelor, trebuie avut in vedere ca spalarea frecventa a acestora cu sampon reduce perioada de protectie oferita de zgarzile antiparazitare. Explicatia este simpla. Prin spalarea cu sampon, stratul de grasime natural de pe suprafata pielii este indepartat si odata cu acesta si substanta activa eliberata de zgarda. Ca urmare, dupa fiecare spalare zgarda va elibera o cantitate mai mare de substanta activa ce urmeaza sa se disperseze pe suprafata corpului animalului. In acest fel cu cat numarul de spalari intr-un interval de timp este mai mare cu ata substanta activa din zgarda se va consuma mai repede. 

 

  • O alta problema pusa de proprietarii de caini in special, este daca pe perioada cat animalul poarta zgarda antiparazitara mai este necesara sau recomandata si aplicarea pipetelor antiparazitare. In aceasta situatie, recomandam ca decizia sa fie luata in urma discutiei cu medicul veterinar curant, deoarece trebuie tinut cont de anumiti factori. Spre exemplu, substantele active continute de cele doua antiparazitare folosite pot fi identice sau similare, caz in care apare riscul depasirii dozei maxime recomandate/kg; trebuie avuti in vedere anumiti factori epidemiologici – este posibil sa fie recomandata suplimentarea zgarzii cu pipeta antiparazitara la cainii ce se afla in zone cu risc mare de infestare – in apropierea lacurilor sau padurilor. Ca regula generala, insa, in conditii normale, nu este necesara suplimentarea actiunii zgarzii antiparazitare cu alte antiparazitare externe.

 

  • Deoarece zgarzile antiparazitare au lungimi diferite, este necesara, pe langa cantarirea animalului, explicata la capitolul pipete antiparazitare, si masurarea circumferintei gatului animalului, pentru a fi sigur ca zgarda se va potrivi. Masurarea se poate face foarte simplu – cu o sfoara sau panglica se inconjoara gatul animalului si se face un semn la punctul de intersectie, iar apoi se masoara lungimea sforii pana la semn.

Fiind produse de uz veterinar va reamintim:

Cititi cu atentie prospectul inainte de utilizare!

Nu lasati la indemana si vederea copiilor si animalelor!

Cereti sfatul medicului veterinar la alegerea produslui antiparazitar pentru animalul dumneavoastra!


Distribuie pe:
ianuarie 16th, 2016 de