Cum aplicăm corect pipetele antiparazitare la câini și pisici?

Aplicare pipeta antiparazitara
Distribuie pe:

Efectul pipetelor antiparazitare este dependent de aplicarea corectă a acestora pe animalul dumneavoastră. Există o serie de factori care influențează capacitatea de actiune a lor și durata pentru care aceste antiparazitare vă vor proteja câinele sau pisica.

Iată principalele reguli de care trebuie să țineți cont la aplicarea acestui tip de antiparazitare:

 • Aplicarea se face într-un singur punct, pe ceafă, la pisici și câini de talie mică și mică spre medie (până în 25 kg), respectiv în mai multe puncte la câinii de talie medie și mare (peste 25 kg) – pe ceafă și în încă 2-3 puncte de-a lungul coloanei vertebrale.
 • În cazul în care aplicarea se face în mai multe puncte, trebuie să aveți grijă ca animalul să nu se lingă în următoarele 20-25 de minute, sau până la uscarea tuturor zonelor în care s-a făcut aplicarea. Prin lingere, animalul ingerează substanțele active din antiparazitare, si, chiar dacă acestea nu vor fi în doze periculoase, este un lucru nedorit de nimeni. Pe de altă parte, este clar că se va diminua cantitatea de substanță activă/kg, iar efectul antiparazitarelor va fi scăzut, atât ca intensitate cât și ca durata.
 • Pentru ca antiparazitarele de acest tip să își facă efectul, trebuie aplicate direct pe piele. Aveți grijă să îndepărtați cu mâna cât mai bine părul în zonele de aplicare, astfel încât vărful pipetei să fie plasat direct pe piele. Dispersia substanțelor active din antiparazitare pe toată suprafața corpului animalelor se face prin intermediul peliculei naturale de grăsime de la suprafața pielii animalului. Ca urmare, dacă aplicarea nu se face direct pe piele, o parte din substanța activă va ramâne pe firele de păr și nu se va dispersa pe corpul animalului, iar efectul antiparazitarului va fi diminuat.
 • Nu spălați animalul cu mai puțin de 48 de ore înainte de aplicarea antiparazitarului sau mai repede de 48 de ore de la aplicarea acestuia. Ținând cont de modul de dispersare a substanței active descris mai sus, în cazul în care îmbăierea se face cu mai puțin de 48 de ore înainte de aplicare, stratul de grăsime natural de la suprafața pielii va fi îndepărtat și nu va avea timp să se refacă. Rezultatul va fi o dipersie slabă a substanței active la nivelul corpului. De asemenea, dacă îmbăierea se face mai repede de 48 de ore de la aplicare, o parte din substanța activă va fi îndepărtată înainte de a apuca să se disperseze pe corpul animalului. În cazul în care spălarea este strict necesară, puteți încerca folosirea așa-ziselor șampoane uscate. Este mai bine să aplicăm pipetele antiparazitare pe un animal cu pielea curată, așa că vă recomandam să îl spălați, numai dacă este necesar, cu 5-7 zile înainte de aplicare. Nu uitați că, în mod normal un câine sau o pisică nu trebuie spălat mai des de 2-3 ori pe an.
 • Nu aplicați antiparazitarele pipetă pe pielea cu leziuni de orice fel. Dacă există astfel de leziuni întrebați medicul veterinar curant în ce condiții puteți face aplicarea sau dacă trebuie să folosiți antiparazitare cu o altă formă de prezentare – zgardă sau comprimate.
 • Pentru o dozare corectă și eficacitate optimă, cântăriți animalul înainte de alegerea antiparazitarului. Cântarirea “din ochi” sau „la mână” este înșelătoare și vă poate duce la alegerea unui antiparazitar ce va avea fie prea puțină substanța activa, fie prea multă. În plus, cântărirea se face mai simplu decât pare. Cântăriți-vă dumneavoastră mai întâi, apoi cântăriți-vă cu animalul în brațe și faceți diferența. E adevărat că în cazul unui câine mare sau foarte mare, este mai greu. Și dacă tot l-ați cântărit la un moment dat, notați greutatea acestuia și data cântăririi. Aceasta înregistrare vă va fi utilă mai târziu.
 • Respectați cât mai strict intervalul de aplicare între două pipete. Dacă ați uitat să aplicați o pipetă la timp, aplicați-o căt mai curând, fără a modifica dozele recomandate pentru specia și greutatea animalului. Țineți o agendă în care notați data aplicării sau lipiți pe carnetul de sănătate sticker-ul ce însoțește pipetele și notați data aplicării.
 • Verificați data de expirare a pipetelor înainte de administrare. Este de la sine înțeles că aplicarea unor antiparazitare expirate nu va avea efectul scontat.
 • Verificați întotdeauna ca antiparazitarul ales să fie compatibil cu specia animalului dumneavoastră. Există antiparazitare pentru caței, care administrate pisicilor, pot duce la moartea acestora – spre ex. Advantix, Frontline Tri-Act. Dacă nu știți ce să folosiți, întrebați un medic veterinar înainte de a alege un antiparazitar extern.
 • La aplicarea antiparaziatrelor pipeta există două situații particulare de care trebuie ținut cont – aveți mai multe pisici sau aveți pisici și câini care se înțeleg bine. În prima situație, separați pisicile pentru o perioadă de cel puțin 30 de minute, până se usucă zona de aplicare, pentru a evita lingerea reciprocă. Cea de-a doua situație, deși rară, trebuie avută în vedere deoarece poate deveni foarte gravă. Nu de puține ori se întâlnește situația în care pisica se înțelege bine cu câinele casei și chiar il spală prin lingere. În aceasta situație riscul de ingerare de către pisică, prin lins, a substanțelor active din antiparazitarul administrat câinelui este foarte mare, problema majoră fiind că substanțele din antiparazitarul pentru câine pot fi foarte toxice și pot chiar cauza moartea pisicii – de exemplu dacă aplicăm Advantix câinelui și acesta este lins de pisică. În astfel de circumstanțe este recomandat ca separarea câinelui și a pisicii să se facă pentru cel puțin 48 de ore sau să se administreze căinelui un preparat compatibil și cu pisicile – pe baza de fipronil spre exemplu. Cel mai bine cereți sfatul medicului veterinar curant înainte de alegerea antiparazitarelor în aceasta situatie.
 • În cazul în care aveți mai multe animale, deparazitați-le pe toate in același timp. chiar dacă unele stau în casă, iar altele afară. Deparazitarea doar a unora dintre ele nu va face decât sa mențină animalele nedeparazitate ca rezervor pemanent de paraziți pentru celelalte si pentru dumneavoastră.
 • Alegeti tipul de antiparazitar numai in urma discutiei cu un medic veterinar. In functie de specie, rasa, varsta si starea de sanatate a animalului dumneavoastra, medicul va putea recomanda antiparazitarul cel mai potrivit.

Distribuie pe:
ianuarie 14th, 2016 de