Ce sunt medicamentele generice?

Distribuie pe:

Medicamentele generice sunt medicamente ce contin aceleasi substante active si au aceleasi indicatii terapeutice ca si produsul medicamentos original.


Medicamentele generice sunt produse de una sau mai multe companii diferite de producatorul original, atunci cand patentele acestora expira sau cand produsul respectiv nu este protejat prin patent.

Din punct de vedere al compozitiei, asa cum am spus si la inceputul articolului, medicamentele generice au aceiasi formula ca si cele originale. Contin aceleasi substante active in aceiasi concentratie si proportie. Pot fi administrate in aceiasi doza ca si medicamentul original, pentru aceiasi afectiune ce trebuie tratata.

Exemple de medicamente antiparazitare originale si genericele lor:

Drontal Plus sau Drontal Cat – generice – Dehinel Plus, respectiv Dehinel Cat

Advocate (Bayer/Elanco) – generic: Moxiclear, Norbrook

Stronghold, Zoetis – generic: Selehold, KRKA sau Evicto, Virbac

Frontline Spot-on, Boehringer Ingelheim – generic Pestigon, Norbrook sau Fypryst, KRKA

Aceasta inseamna ca sunt bioechivalente, adica medicamentul generic si cel original se pot substitui unul pe celalalt.

Aprobarea pentru punerea pe piata a medicamentelor generice se face de catre aceleasi organisme care aproba si punerea pe piata a medicamentului original.

Standardele ce trebuie indeplinite de medicamentele generice, atat din punct de vedere al procedurilor de testare clinica, cat si al celor de productie, sunt identice cu cele cerute pentru medicamentele originale.

De aemenea, dupa autorizarea medicamentelor generice, producatorul trebuie sa implementeze aceleasi standarde de supraveghere a eficacitatii si aparitiei reactiilor adverse ca si in cazul produselor originale.

In ceea ce priveste excipientii, se pot accepta diferente fata de produsul original. La fel si in cazul culorii, formei sau ambalajului, acestea pot fi diferite.

Avantajele produselor generice sunt date de pretul mai mic de comercializare si deci de scaderea costului tratamentului.

Pretul mai mic nu indica un medicament mai slab ca cel original. Aceasta diferenta de pret apare din diferenta costurilor de cercetare si productie ce apar in dezvoltarea medicamentului original fata de costurile de productie a celui generic

Un alt aspect ce determina pretul mai mic al produselor generice este dat de faptul ca medicamentele generice au nevoie de cheltuieli mai mici de promovare. Ele beneficiaza deja de promovarea anterioara facuta pentru medicamentul original.

In concluzie, medicamentele generice contin aceleasi substante active si asigura aceiasi eficienta terapeutica, calitate si siguranta ca si cele originale.

Cele doua tipuri de medicamente sunt bioechivalente, insemnand ca se adminstreaza in aceiasi doza pentru a trata aceiasi boala, deci se pot substitui unul pe celalat.


Distribuie pe:
ianuarie 9th, 2021 de